Výrobce šicích strojů Minerva Boskovice zdvojnásobil čistý zisk

18.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Boskovice (Blanensko) 18. dubna (ČTK) - Výrobce šicích strojů Minerva Boskovice loni zdvojnásobil zisk po zdanění na 30 milionů korun. Hospodářský výsledek je auditovaný. Firma to dnes uvedla v pozvánce na valnou hromadu akcionářů, kterou zveřejnila v denním tisku. Hospodářský výsledek odpovídá odhadům, které Minerva oznámila letos v lednu.

Minerva se v minulých letech potýkala s dopady hospodářské krize. Ve ztrátě byla v letech 2008 a 2009. Do zisku se dostala až před dvěma lety.

Loni firmě stouply i výnosy asi o sedm procent na 866,6 milionu korun. Minerva začátkem roku zaměstnávala 659 lidí. Je to meziročně asi o 20 více. Loni v prvním čtvrtletí měsíčně navyšovala výrobu a v srpnu již byla o 25 procent vyšší než v prvních měsících roku.

"V druhém pololetí mírně klesly zakázky a ve čtvrtém čtvrtletí se výroba stabilizovala na úrovni roku 2010," uvedl letos v lednu předseda představenstva společnosti František Hrda.

Podnik Minerva vznikl v roce 1871 ve Vídni. Později se přesunul do Opavy a od roku 1938 sídlí v Boskovicích. Většinový, téměř 90procentní podíl ve společnosti drží německý Dürkopp Adler Aktiengesellschaft. Mateřská společnost boskovické Minervě pomohla na počátku roku 2010 navýšením základního kapitálu o 100 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK