EBRD má rekordní zisk, chce investovat v arabských zemích

18.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) vykázala v prvním čtvrtletí rekordní zisk a investice. Instituce vytvořená v roce 1991 na podporu transformace zemí bývalého sovětského bloku dnes také sdělila, že chce založit fond pro investice v severní Africe a Jordánsku.

 

Čistý zisk EBRD se v prvním čtvrtletí zvýšil na 637 milionů eur (15,8 miliardy Kč) ze 330 milionů eur před rokem. EBRD nárůst vysvětlila vysokými příjmy z úroků a oživením hodnoty svých akciových investic.

V prvním čtvrtletí banka investovala do 73 transakcí rekordních 1,9 miliardy eur. Ve stejném období loňského roku její investice činily 1,1 miliardy eur.

EBRD nyní čeká, až jí členské země schválí rozšíření mandátu na severní Afriku, aby zde po "arabském jaru" podpořila reformy a ekonomický rozvoj. Na květnové valné hromadě navrhne vytvoření zvláštního fondu v objemu jedné miliardy eur (zhruba 25 miliard Kč). Ten by umožnil financovat projekty v arabských zemích, dokud akcionáři neschválí instituci rozšířený mandát.

EBRD již má pro oblast fond technické spolupráce v částce 59 milionů eur, který funguje od konce loňského roku. Svá prozatímní zastoupení banka má už v Casablance, Káhiře a Tunisu a další otevře brzy v Ammánu. EBRD bude chtít v těchto zemích investovat až 2,5 miliardy eur ročně.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK