Akcie v Tokiu se vrátily k poklesu, trh sleduje Španělsko

19.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. dubna (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu neudržely růst z předchozího dne a vrátily se k poklesu. Náladu na trhu pokazila zpráva o rekordním deficitu, který na svém obchodním účtu v uplynulém fiskálním roce zaznamenalo Japonsko. Obchodníci ale byli nervózní i před dnešní klíčovou aukcí španělských státních dluhopisů. Kvůli tomu na devizových trzích oslabovalo euro.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 odepsal 78,88 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,82 procenta na hodnotě 9588,38 bodu. Širší index Topix klesl o 0,63 procenta na 814,13 bodu.

Španělsko dnes bude v aukci prodávat státní dluhopisy se splatností tři a deset let. Nabídnout chce papíry za zhruba 2,5 miliardy eur a investory zajímá, s jakým úrokem je Madrid prodá. V úterý země prodávala pokladniční poukázky, o které byl sice zájem, jejich výnos ale prudce vzrostl.

Na devizových trzích se snižoval kurz eura, dolů se ale vydal i japonský jen. Reagoval na přechodný nárůst kurzu takzvaných komoditních měn, kterým pomohly spekulace, že čínská centrální banka by mohla brzy sáhnout k uvolnění měnové politiky. Z toho těžil australský dolar, který je hlavním zástupcem komoditních měn.

Dolar k jenu zpevnil o 0,2 procenta na 81,38 JPY, zatímco australský dolar k jenu přidal 0,3 procenta na 84,40 JPY. Kurz eura se nejprve snížil a později zůstal bez větších změn na 1,3118 USD. Dolarový index tak mírně oslabil na 79,578 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK