Penta váhá, zda podá závaznou nabídku na koupi Schleckeru

19.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 19. dubna (zpravodaj ČTK) - Česko-slovenská finanční skupina Penta Investments se ještě nerozhodla, zda podá závaznou nabídku na koupi řetězce drogerií Schlecker, který se v Německu ocitl v insolvenci. Mluvčí společnosti ale nevyloučil, že ji nakonec podat nemusí. Řekl to dnešnímu vydání německého deníku Stuttgarter Nachrichten, podle něhož Penta po detailním prostudování účetnictví Schleckeru začala svůj zájem o finanční vstup do největšího německého řetězce drogerií brzdit.;

"Ještě není rozhodnuto, zda závaznou nabídku podáme nebo ne. Prověřujeme v současnosti různé varianty. Tato analýza může dokonce vést k tomu, že Penta u Schleckeru žádné další kroky nepodnikne," cituje stuttgartský list mluvčího společnosti.

Podle nedávného vyjádření insolvenčního správce Arndta Geiwitze se o řetězec uchází šest vážných zájemců, z nich tři označil za "horké kandidáty". Jedním z nich byla podle něj právě Penta. Geiwitz už dříve uvedl, že rozhodující pro výběr investora bude výše nabídky. Poslední slovo při něm ale budou mít věřitelé. Finální rozhodnutí se očekává v květnu.

Schlecker vyhlásil insolvenci v lednu. Do konce března uzavřel po celém Německu přes 2000 prodejen a o práci přišlo více než 10.000 lidí. Rodinný podnik působí také v Rakousku, Španělsku, Francii, Itálii, Česku, Polsku a Portugalsku. Českého Schleckeru se finanční problémy mateřské společnosti podle dřívějšího vyjádření jeho vedení nijak nedotkly.

Penta působí v deseti zemích, především v Česku, na Slovensku a v Polsku. Podle informací na webu skupiny vlastní celková aktiva za 3,4 miliardy eur (83,6 miliardy Kč). O jejích aktivitách se v poslední době mluvilo především v souvislosti s korupční aférou Gorila na Slovensku. Penta údajně v letech 2005 a 2006 uplácela vlivné slovenské politiky a úředníky. Pravost informací se ale nepotvrdila a Penta tato tvrzení odmítla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK