Euro po aukci dluhopisů Španělska roste k dolaru i jenu

19.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. dubna (ČTK) - Evropská měna dnes po dvou dnech ztrát posiluje vůči dolaru a zisky si připsala i k jenu. Euro podpořily úpravy pozic institucionálních investorů po úspěšné aukci španělských dluhopisů. K růstu přispěly i zprávy, že Mezinárodní měnový fond (MMF) dostal přislíbeno od členských zemí dalších 320 miliard USD (šest bilionů Kč).

Euro vůči dolaru odpoledne stouplo o 0,1 procenta na 1,3135 USD a k jenu vzrostlo o půl procenta na 107,14 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,3 procenta na 81,50 JPY.

Španělsko dnes v aukci prodalo státní dluhopisy s víceletou splatností v celkovém objemu 2,542 miliardy eur. Průměrný výnos u klíčového desetiletého papíru sice vzrostl na 5,743 procenta z předchozích 5,403 procenta, kde byl v minulé aukci, zůstal ale hluboko pod hranicí šesti procent. Dnešní aukce navázala na úspěšný úterní prodej krátkodobých dluhopisů země.

Euro nicméně smazalo část zisků v reakci na poslední statistiku z USA, která byla horší, než se čekalo, a snížila zájem o rizikovější investice. Dnešní statistiky z USA ukázaly jen nepatrný pokles počtu nových nezaměstnaných, nečekaný propad prodeje starších obytných realit a slabší vývoj průmyslové aktivity v centrální oblasti východu USA.

Mnoho analytiků se domnívá, že euro ve středně dlouhém období bude klesat. Může za to riziko rozpočtových a dluhových problémů ve Španělsku a nejisté výsledky francouzských prezidentských voleb, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK