Fondy: Lidé si letos na penzijní připojištění ukládají více peněz

20.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lidé si letos na penzijní připojištění ukládají více peněz, vyplývá z ankety ČTK mezi penzijními fondy. Podle odborníků souvisí zvýšení ukládané částky s již schválenou penzijní reformou a se změnou státních příspěvků od příštího roku. Přesto současná ukládaná částka zdaleka nestačí pro vytvoření dostatečné finanční rezervy na stáří.

 

U PF Allianz byla loni průměrná uložená částka 519 Kč, smlouvy z letošního roku mají průměr 706 Kč. "Je zde patrný růst už z minulých let a letos zesiluje s novou motivací spočívající v tom, že od roku 2013 nebudou mít klienti s částkami do 300 Kč nárok na státní podporu," řekl ČTK mluvčí fondu Václav Bálek. Lidé si podle něj stále více uvědomují, že stovkové částky jim dostatečnou částku na penzi zajistit nedokážou, a proto úložky zvyšují.

Navyšovat vklady začali také klienti Penzijního fondu České pojišťovny. Zatímco ještě v březnu 2010 se jich pro zvýšení měsíční úložky rozhodly 2000, o rok později to byly 4000 a letos již 11.000. Průměrná částka, kterou si přidávají ze svého rozpočtu na účet svého penzijního připojištění navíc, se pohybuje kolem 350 Kč. V celkovém průměru stále spoří jen asi 500 Kč měsíčně. "Situace se ale pomalu mění. Důvodem je penzijní reforma a také nadcházející změna výše státního příspěvku," uvedl ředitel obchodu fondu Libor Pergl.

Klienti poradenské společnosti Rentia si spořili v prvním čtvrtletí na penzi průměrně 880 Kč měsíčně. To je o 14 procent, než byla průměrná hodnota úložky v loňském roce. "Ačkoliv začne nová penzijní reforma platit až v příštím roce, udály se již na konci loňského roku a v prvním čtvrtletý tohoto roku zásadní změny. Vedle uzavření přestupů mezi penzijními fondy došlo k významným úpravám penzijního připojištění a zavedení druhého pilíře, tedy důchodového spoření. Obě změny vstupují v platnost od ledna 2013," uvedl produktový manažer Rentie Kamil Durčák.

V rámci plánované důchodové reformy se od ledna příštího roku změní výše státního příspěvku. Nyní lze na příspěvek státu dosáhnout již při měsíční úložce 100 Kč. Nově jej získají pouze ti, kteří budou spořit alespoň 300 Kč měsíčně. V případě, že budou však lidé odkládat 1000 Kč měsíčně, navýší se jejich státní příspěvek až na 230 Kč, proti nynějším 150 Kč, což je maximální výše příspěvku. "Lze tedy očekávat, že průměrná měsíční úložka na penzijní připojištění v příštím roce ještě poroste. Důvodem bude snaha lidí získat co nejvyšší státní příspěvek," míní specialista Rentie Jan Macek.

Klienti současných penzijních fondů mohli do 28. února rovněž ještě změnit fond tak, aby jim zůstaly zachovány současné podmínky. Nově uzavřené smlouvy do současného systému penzijního připojištění bude možno uzavřít do 30. listopadu 2012. Poté noví klienti budou vstupovat již do transformovaných fondů.

Současný systém penzijních fondů bude od ledna příštího roku platit jen pro nynější účastníky. Nové fondy už nebudou ručit za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabídnou i odvážnější investiční strategie s vidinou možného vyššího zhodnocení.

Koncem roku 2011 měly všechny penzijní fondy celkem 4,6 milionu klientů. Do systému dobrovolného penzijního připojištění je tak nyní zapojeno více než 70 procent práceschopné populace. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK