Koruna dopoledne stagnovala k euru, vůči dolaru mírně zpevnila

20.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne stagnovala vůči euru, k dolaru mírně posílila. Kolem 10:30 se obchodovala na čtvrtečních 24,83 Kč/EUR. K dolaru si proti předchozímu dni polepšila o čtyři haléře na 18,85 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk uvedl, že koruna nereagovala na dnešní čísla z německé ekonomiky a k euru zůstává na čtvrteční úrovni. Důvěra německých podnikatelů v ekonomiku se v dubnu opět zlepšila, zvyšuje se nepřetržitě šest měsíců v řadě.

Politické zprávy koruna nadále téměř ignoruje, ačkoli je tu po krátké době opět hrozba předčasných voleb. V příštích dnech nejsou na programu žádné ekonomické události, zdá se ale, že politika by začala hýbat trhem až v případě pádu vlády, poznamenal analytik.

Dodal, že také středoevropské měny zůstávají po otevření s minimálními změnami poblíž čtvrtečních hodnot. Reakce na čísla z německé ekonomiky je zatím minimální.

"Koruna by dnes měla být pod vlivem zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a eurodolarového trhu. Nevůle některých zemí navýšit krizový fond MMF na boj proti dluhové krizi by měla na trhu zvýšit nejistotu ohledně akceschopnosti MMF. Na to by měly doplatit rizikové měny včetně koruny," míní Martin Prokop z Next Finance.

Euro dnes ráno podle Vlka mírně posilovalo, po německých datech ještě zrychlilo a k dolaru se kolem 10:30 obchodovalo na 1,3177 USD/EUR. Index Ifo, který kopíruje podnikatelskou náladu v Německu, se v dubnu nepatrně zvýšil, zatímco se čekal mírný pokles. "I nevýrazný rozdíl ale stačil k růstu eurodolaru a zlepšení na evropských akciových trzích," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK