Česká rafinérská snížila objem zpracované ropy na 6,7 mil. tun

20.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Společnost Česká rafinérská, která provozuje dvě největší rafinerie v Česku, v loňském roce snížila celkový objem zpracované ropy na 6,7 milionu tun. Předloni rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou zpracovaly přes 7,3 milionu tun. Česká rafinérská informace zveřejnila po své valné hromadě v tomto týdnu.

Pokles objemu zpracované ropy loni souvisel zejména s podzimní provozní odstávkou litvínovské rafinérie, kde probíhaly opravy. Odstávka se také negativně promítla do loňského hospodaření Unipetrolu, hlavního akcionáře České rafinérské, který vykázal ztrátu téměř šest miliard korun. Příští rok čeká odstávka rafinerii v Kralupech.

Dlouhodobě negativní vliv na objem zpracované ropy má klesající poptávka po pohonných hmotách. Spotřeba benzinu se od roku 2007 snížila o 15 procent, loni činila 1,78 milionu tun. U nafty spotřeba od roku 2007 klesla o 1,5 procenta.

Nižší spotřeba souvisí s vyššími cenami pohonných hmot a také s nepříznivým vývojem ekonomiky. Roste také počet nových aut s nižší spotřebou.

Česká rafinérská loni přijala úsporná opatření a snížila náklady. "V uplynulém roce byla společnost ovlivněna ekonomickou recesí, která významně zasáhla rafinérské zpracování ropy," uvedla firma.

Česká rafinérská provozuje dvě největší rafinerie ropy v Česku, v Kralupech nad Vltavou a Litvínově. Většinovým vlastníkem firmy je s více než jednapadesátiprocentním podílem petrochemická skupina Unipetrol. Italská skupina Eni drží přes 32 procent akcií, zbývajících více než 16 procent má britsko-nizozemský Royal Dutch Shell.

Kvůli komplikované ekonomické situaci a odstávce v Litvínově loni Česko dovezlo nejméně ropy za posledních sedm let, proti roku 2010 přeprava suroviny klesla zhruba o desetinu na 7,06 milionu tun. Z toho čtyři miliony tun byly přepraveny ropovodem Družba a tři miliony ropovodem IKL.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK