Americké akcie díky firmám vesměs rostly, Nasdaq klesl

20.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. dubna (ČTK) - Americké akcie na konci týdne vesměs rostly a dva hlavní indexy vykázaly první celotýdenní vzestup v tomto měsíci. Trhy podpořily příznivé výsledky hospodaření některých předních firem jako General Electric, Microsoft a McDonald's. Oslaboval však technologický sektor v čele se společností Apple, což ke konci dne strhlo dolů trh Nasdaq.

V závěru newyorského obchodování index Dow Jones stoupl o 0,5 procenta na 13.029,16 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 0,12 procenta na 1378,53 bodu, kdežto index technologického trhu Nasdaq klesl o 0,24 procenta na 3000,45 bodu.

Za celý týden Dow Jones získal 1,4 procenta a S&P posílil o 0,6 procenta. Kvůli slabosti technologických akcií ale Nasdaq Composite index ztratil proti minulému pátku 0,4 procenta.

Akcie softwarového gigantu Microsoft díky silnému růstu tržeb stouply o 4,5 procenta. Vyšší zisk díky růstu tržeb v USA pomohl akciím McDonald's k růstu o zhruba dvě procenta a podobně posílily akcie největšího amerického konglomerátu General Electric, jehož čtvrtletní zisk skončil nad odhady analytiků.

V kolísavých výkonech naopak pokračovaly akcie Apple, firmy s nejvyšší tržní hodnotou na světě. Jejich kurz klesl o 2,5 procenta, což oslabilo celý trh Nasdaq, na jehož tržní kapitalizaci se Apple podílí 12 procenty.

Pozitivní výsledky hospodaření hlásí i další firmy, což zvyšuje naději na pokračování růstu americké ekonomiky. Výsledky hospodaření zatím zveřejnilo 121 firem z indexu S&P 500 a výsledky 81 procent z nich překonaly odhady analytiků. "Máme dobré signály, že americká ekonomika zůstává na správné cestě. Není to nijak senzační růst, ale růst to je," řekl agentuře Reuters Peter Jankovskis z investiní společnosti OakBrook Investments

Evropská měna dnes dál sílila a zažila díky tomu nejlepší týden od přelomu února a března. Euro podpořil růst podnikatelské důvěry v Německu a ke konci dne jej vzpružila zpráva, že Mezinárodní měnový fond získal přísliby na více než 430 miliard dolarů nových zdrojů na úvěry zemí zasaženým dluhovou krizí v eurozóně. Investoři však upozorňují, že nálada vůči euru se může změnit kvůli nejistotě kolem španělských financí a prezidentských voleb ve Francii.

Euro vůči dolaru v závěru newyorského obchodování stouplo o 0,6 procenta na 1,3216 USD a za celý týden získalo 1,1 procenta, nejvíce od týdne od 26. února. K jenu vzrostlo o půl procenta na 107,80 JPY. Kurz dolaru vůči jenu zůstal bez větší změny na 81,55 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK