Zisk Volkswagenu díky rekordnímu prodeji nečekaně vzrostl

26.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Provozní zisk největší evropské automobilky Volkswagen v prvním čtvrtletí vzrostl o 10,2 procenta na 3,2 miliardy eur (79,2 miliardy Kč). Výsledky díky rekordnímu prodeji aut překonaly odhady analytiků, kteří počítali se snížením zisku. V dnešním prohlášení to oznámila automobilka, jejíž součástí je i česká Škoda Auto, které se ve čtvrtletí také dařilo.

 

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali snížení zisku Volkswagenu o téměř devět procent na 2,7 miliardy eur. Příjmy stouply o 26,3 procenta na 47,3 miliardy eur. Dodávky vozů zákazníkům pak meziročně vzrostly o 11,1 procenta na 2,2 milionu vozů. Skupině se dařilo ve všech regionech a její podíl na celosvětovém trhu osobních aut stoupl o 0,3 procentního bodu na 12,2 procenta.

Skupina Volkswagen je nyní druhou největší automobilkou na světě. Do roku 2018 chce zvýšit prodej na více než deset milionů vozů a stát se světovou jedničkou. Podle studie poradenské společnosti Ernst & Young se Volkswagen stal loni světovou jedničkou podle tržeb. Kromě Škody a hlavní značky VW patří koncernu rovněž značky Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Seat.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto podle výsledků Volkswagen Group zvýšila v prvním čtvrtletí meziročně zisk o 11,8 procenta na 209 milionů eur, tedy na téměř 5,2 miliardy Kč. Škoda prodala v prvních třech měsících celkem 206.000 aut, což je o 13,9 procenta meziročně více.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK