Nečas: Česko může díky průmyslové tradici získat čínské investice

26.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 26. dubna (zvláštní zpravodaj ČTK) - Česko má díky své průmyslové tradici velkou šanci získat podíl na deseti miliardách dolarů (187,5 miliardy korun), které hodlá Čína investovat ve střední a východní Evropě. Po jednání s čínským premiérem Wen Ťia-paem ve Varšavě to prohlásil český předseda vlády Petr Nečas. Zároveň zdůraznil, že středoevropský region se 100 miliony potenciálními spotřebiteli je pro Čínu zajímavou oblastí.

Wen dnes na úvod jednání s představiteli 16 středoevropských a východoevropských zemí uvedl, že Peking hodlá v regionu investovat do infrastruktury, nových technologií a zelené ekonomiky. Čína podle něj chystá vyslat do oblasti odborníky, kteří by hledali společné investiční a další projekty.

"Tím, že jsme zemí se silnou průmyslovou tradicí a také s tradicí inovativního podnikání, tak tady máme velkou šanci uspět," řekl novinářům Nečas. "Bude to především záležitost aktivity českých firem," dodal.

Český premiér rovněž uvedl, že se na jednání s čínským protějškem shodli na společném zájmu o zvýšení obchodní výměny. "Já jsem se především snažil podpořit vzájemný obchod, ale také vzájemné investice. A v tomto případě i investice českých firem v Číně," řekl Nečas. Podporu prý vyslovil například investicím mladoboleslavské Škody nebo firmy PPF v Číně.

Wen dnes před jednáním se středoevropskými politiky uvedl, že Peking je připraven usnadňovat této oblasti účast na výstavách a veletrzích pořádané v Číně. "Čína bude spolupracovat se zeměmi střední a východní Evropy s cílem otevřít vzájemně trhy a zvýšit obchodní výměnu do roku 2015 na 100 miliard dolarů," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK