Akcie v USA zpevnily, pomohly údaje z realitního trhu

27.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie ve čtvrtek zpevnily, k jejich růstu přispěly hlavně údaje z tamního trhu bydlení a částečně i lepší výsledky hospodaření některých klíčových firem. Na devizových trzích se zvyšoval kurz eura k dolaru, i když obchodování bylo kvůli potížím v eurozóně značně rozkolísané.

 

Dow Jonesův index vzrostl o 113,90 bodu a den uzavřel růstem o 0,87 procenta na hodnotě 13.204,62 bodu. Širší index S&P 500 přidal 0,67 procenta na 1399,98 bodu, podobně index Nasdaq Composite zpevnil o 0,69 procenta na 3050,61 bodu.

Na obchodování měla vliv zpráva, že počet předjednaných smluv o koupi domů v březnu v USA vystoupil nejvýše za dva roky. Realitní sektor se z krize většinou zotavuje až jako poslední, stejně jako trh práce. Jakákoliv dobrá zpráva z těchto sektorů tak akcie většinou podpoří.

Zájem o developerské firmy a další podniky, které se pohybují kolem trhu realit, pomohl k růstu jejich oborovému indexu na burze ve Filadelfii. Index vzrostl o tři procenta, převážně díky firmám jako je Lennar či Pulte Group.

Příznivá data z realitního trhu ale zastínila horší statistika z trhu práce. Pravidelná týdenní statistika totiž ukázala, že počet Američanů, kteří žádají o podporu v nezaměstnanosti, se už nesnižuje tak svižně, jako dosud.

"Můžete být opatrní, ale na pokles cen raději moc nevsázejte. Dějete se tady toho až příliš mnoho dobrého," poznamenal hlavní investiční analytik Jeffrey Saut ze společnosti Raymond James Financial. Připomněl, že je na trhu stále dost firem, které svými výsledky překonávají odhady analytiků. Z posledních dnů třeba Apple.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz eura k dolaru, i když obchodování bylo mnohem víc rozkolísané než v předchozích dnech. Dolar naopak oslaboval, což je známka, že na investorům vrací chuť riskovat. Hodně k tomu asi přispěla zmíněná statistika z realitního trhu v USA. Slabší dolar odráží i postoj americké centrální banky (Fed), která avizovala, že bude v případě potřeby ochotna ekonomiku znovu podpořit.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,3239 USD, a posunulo se tak zhruba do poloviny pásma 1,3000 až 1,3435 USD, v němž se pohybuje už od poloviny ledna. Dolar vůči japonskému jenu oslabil o 0,4 procenta na 80,85 JPY, k britské libře spadl až na 1,6206 USD.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK