Japonské akcie oslabily, letošní duben byl nejhorší za sedm let

27.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. dubna (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu uzavřely týden poklesem a celý duben byl pro ně nejhorší za posledních sedm let. K poklesu cen do určité míry přispěla i tamní centrální banka, která sice podle očekávání uvolnila měnovou politiku, ovšem v mnohem větším rozsahu, než se čekalo. Na devizových trzích se z toho důvodu snižoval kurz japonského jenu, slabé je ale po snížení ratingu Španělska také euro.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 40,94 bodu a den uzavřel poklesem o 0,43 procenta na 9520,89 bodu. Duben byl tak pro něj nejhorší za sedm let. Za celý duben index oslabil o 5,6 procenta, v první čtvrtletí si ale připsal přes 19 procent. Širší index Topix dnes oslabil o 0,72 procenta na 804,27 bodu.

Japonská centrální banka sáhla k dalšímu uvolnění měnové politiky, které spočívá ve zvýšení objemu nakupovaných aktiv o deset bilionů jenů (asi 2,3 bilionu Kč). To je víc, než se předpokládalo. Banka chce nakupovat státní dluhopisy s delší splatností, aby pomohla ekonomice dostat se z deflačního vývoje.

Na devizových trzích klesal kurz japonského jenu, který tak reagoval na rozhodnutí centrální banky uvolnit měnovou politiku. Obchodníci krok banky sice očekávali, domnívali se však, že banka objem odkupovaných aktiv zvýší jen o polovinu, tedy o pět bilionů jenů. Překvapivé je i to, že centrální banka posílí nákupy rizikovějších aktiv, jako jsou fondy ETF a REIT.

Kurz eura pak ovlivnila zpráva mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's. Ta snížila hlavní rating Španělska hned o dva stupně na známku BBB plus. Zdůvodnila to obavami, že deficit státního rozpočtu se bude snižovat pomaleji, než se předpokládalo. Trh proto sledoval i dnešní aukci státních dluhopisů Itálie.

Dolar k jenu zpevnil až na 81,45 JPY, později růst zmírnil a vrátil se k 81 JPY/USD. Část analytiků ale tvrdí, že kurz by se mohl zvýšit až nad 84 jenů. Euro k dolaru oslabilo až na 1,3177 USD, později se trochu zotavilo a vrátilo se na 1,3189 USD. To byl denní pokles o 0,2 procenta. Takzvaný dolarový index vystoupil na 79,172 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK