Daimler překvapivě zvýšil zisk, pomohla divize finančních služeb

27.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 27. dubna (ČTK) - Německá automobilka Daimler vytvořila v prvním čtvrtletí čistý zisk 1,42 miliardy eur (asi 35,2 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 20 procent. To je překvapivé, protože divizi luxusních vozů Mercedes se nedařilo. Ke zlepšení výsledků tak přispěla hlavně divize finančních služeb.

Tržby vzrostly o devět procent na 27,01 miliardy eur (asi 668,6 miliardy Kč), převážně díky zhruba devítiprocentnímu nárůstu prodeje. Daimler v celém světě prodal 502.086 vozů.

Tržby i čistý zisk tak překonaly odhady analytiků v anketě agentury FactSet. Ti čekali, že Daimler vytvoří čistý zisk v průměru 1,22 miliardy eur.

Zisk divize Mercedes-Benz Car, která je největší ze všech divizí skupiny, o tři procenta klesl. Na výsledky nepříznivě působil růst výdajů v souvislosti s rozšířením výroby, ale také nižší ceny na klíčovém čínském trhu. To je ale podle vedení firmy jen přechodné. Prodej automobilů značky Mercedes-Benz přitom v prvním čtvrtletí vzrostl o 11,9 procenta na 313.902 vozů.

Daimler vyrábí kromě osobních aut i nákladní vozy, v jejichž produkci je světovou jedničkou. Loni koncern zvýšil čistý zisk o 29 procent na rekordních šest miliard eur. Rekordní loni byly rovněž tržby a prodej.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK