ČD Cargo ve čtvrtletí prodělalo 264 milionů Kč na hlavní činnosti

27.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Železniční odboráři se bojí masivního propouštění v ČD Cargo. O práci by podle nich mohla přijít zhruba čtvrtina ze 4700 provozních zaměstnanců dopravce. Firma za letošní první čtvrtletí na své hlavní činnosti prodělala 264 milionů korun. ČTK to řekl místopředseda Odborového sdružení železničářů (OSŽ) Radek Nekola. Změnou podnikatelského plánu se má zabývat dnešní dozorčí rada Carga. Podle vedení společnosti situace takto vážná není.

 

Předseda představenstva ČD Cargo Gustav Slamečka připustil, že tržby z vlastní činnosti (do té kromě přepravy zboží patří i doplňkové služby jako například skladování) proti očekávání propadly o 196 milionů kč a vedení firmy proto původní plán revidovalo. I tak jsou prý výsledky z vlastní činnosti o 40 milionů lepší než vloni. "Na úrovni zisku před zdaněním za poslední čtvrtrok jsme skončili s poměrně lepším výsledkem proti plánu," řekl ČTK Slamečka.

Cargo zatím nemá auditované hospodářské výsledky za rok 2011. Podle Slamečky ale vloni mírně překročilo očekávané výsledky v podobě hospodaření na úrovni takzvané černé nuly.

Vedení společnosti počítá do výsledků i nakupované výkony, uvedl Nekola. Ty ale podle něj nejsou plnoprávnou součástí hlavní podnikatelské činnosti. U nakupovaných výkonů Cargo dodává pouze strojvedoucího, zatímco lokomotiva, vozy patří jinému dopravci a rovněž mu náleží i hlavní část tržby z takovýchto výkonů.

"Jsou tu ztráty na tržbách, které ohrožují jednak zaměstnanost a samotnou ekonomiku Carga," potvrdil předseda podnikového výboru OSŽ na Českých drahách Vladislav Vokoun. Situací se podle něj ve čtvrtek zabývala dozorčí rada drah, na kterou byl přizván Slamečka, který podal zprávu o vývoji společnosti.

V současnosti v oblasti železniční nákladní dopravy není příliš dobrý výhled, obává se Vokoun s tím, že už vloni začaly klesat výkony přeprav uhlí pro elektrárny. Zároveň ale dodal, že začátek roku bývá z hlediska přeprav obecně slabší a situace zatím není kritická. Není ale možné tvářit se, že se nic neděje, dodal s tím, že Cargo klesá spíše trendově, než že by šlo o nahodilost.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK