Zisk Fordu kvůli slabému výkonu v Evropě klesl o 46 procent

27.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 27. dubna (ČTK) - Americkému výrobci aut Ford Motor Co. klesl v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk o 46,2 procenta na 1,4 miliardy USD (26,3 miliardy Kč). Pokles způsobil slabý výkon v zahraničí, zvláště v Evropě, a vyšší sazba daně, oznámila automobilka v dnešním prohlášení.

Vyšší daně měly na poklesu zisku zhruba poloviční podíl. Daňová sazba Fordu byla loni osm procent, nyní je 32,5 procenta. Příjmy se snížily o 2,1 procenta na 32,4 miliardy USD. Ford je druhou největší automobilkou v USA.

Bez mimořádných položek zisk činil 39 centů na akcii. Překonal tak odhady analytiků, kteří čekali zisk 35 centů na akcii při příjmech 32, miliardy USD.

V Evropě Ford vykázala ztrátu před zdaněním 149 milionů USD. Na hospodaření měla dopad slabá poptávka v mnoha evropských zemích, které se potýkají s recesí. Ztrátu vykázaly také operace automobilky v Asii a Africe a v Jižní Americe se zisk snížil. V Severní Americe však zisk před zdaněním stoupl o 17 procent na 2,1 miliardy USD a byl nejvyšší od roku 2000, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK