Americké akcie i přes slabší HDP dál rostly

27.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. dubna (ČTK) - Americké akcie dnes díky příznivým firemním výsledkům rostly čtvrtý den po sobě a indexy hlavního trhu zažily druhý týden růstu po sobě. Jejich růst ale brzdily údaje o pomalejším výkonu americké ekonomiky v prvním čtvrtletí.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování stoupl o 0,18 procenta na 13.228,31 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,24 procenta na 1403,36 bodu a index technologického trhu Nasdaq zpevnil o 0,61 procenta na 3069,20 bodu.

Za celý týden Dow Jones posílil o 1,5 procenta a S&P získal 1,8 procenta, což byl pro oba indexy druhý týden růstu po sobě a nejsilnější od poloviny března. Nasdaq díky prudkému oživení akcií společnosti Apple stoupl proti minulému pátku o 2,3 procenta a zaznamenal nejlepší týden od počátku února.

Americká ekonomika v prvních třech měsících roku zvolnila růst na 2,2 procenta z tříprocentního tempa v předešlém čtvrtletí a byla i pod úrovní odhadů, které počítaly s růstem o 2,5 procenta. Náladu investorů ale podpořily další příznivé firemní zprávy.

S výsledky tohoto týdne se růstové tempo firem indexu S&P 500 zvýšilo na 7,2 procenta ze 3,2 procenta na počátku dubna, odhadla agentura Thomson Reuters. Z 500 firem indexu S&P jich zatím v této sezoně oznámilo výsledky 287 a 73 procent z nich překonalo odhady.

Z jednotlivých titulů měli investoři největší zájem o akcie Amazon.com, které vyskočily o více než 15 procent. Čtvrtletní tržby severoamerické divize internetového prodejce vzrostly o 17 procent a překonaly očekávání. Akcie internetové cestovní kanceláře Expedia posílily o zhruba čtvrtinu.

Americký dolar na devizovém trhu po údajích o zpomalení americké ekonomiky v prvním čtvrtletí klesl vůči euru i jenu na mnohatýdenní minima. Zpráva posílila spekulace, že americká centrální banka (Fed) bude muset přijmout další kroky na podporu ekonomiky a ty budou opět oslabovat americkou měnu. Euro podpořil hladký průběh aukce italských dluhopisů, který zmírnil obavy o dluh některých zemí eurozóny vyvolané snížením ratingu Španělska a nepříznivými statistickými údaji ze Španělska.

Dolar vůči euru oslabil ke konci dne o 0,4 procenta na 1,3263 USD a během dne sestoupil až na třítýdenní minimum 1,3270 USD. Vůči japonskému jenu klesl o 0,7 procenta na 80,42 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK