Dow Jonesův index uzavřel nejvýše za více než čtyři roky

02.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. května (ČTK) - Americké akcie v úterý zpevnily a Dow Jonesův index uzavřel nejvýše za poslední více než čtyři roky. K příznivé náladě na trhu přispěla čerstvá statistika, která potvrdila, že americká ekonomika pokračuje v oživení. Na devizových trzích se ze stejného důvodu zvyšoval kurz dolaru.

 

Dow Jonesův index přidal 65,69 bodu a obchodní den uzavřel růstem o 0,50 procenta na hodnotě 13.279,32 bodu. Podobně širší index S&P 500 zpevnil o 0,57 procenta na 1405,82 bodu, nicméně index Nasdaq Composite přidal pouze 0,13 procenta na 3050,44 bodu.

Americký Institut řízení dodávek (ISM) v úterý sdělil, že jeho index aktivity v průmyslu za duben vzrostl na 54,8 z březnových 53,4 bodu. To je výraznější růst, než se čekalo. Index je tak nyní nejvýše za deset měsíců, respektive od loňského června.

Blízko několikaletému rekordu je také index S&P 500. Pokud se mu podaří zpevnit ještě asi o 16 bodů, dostane se nejvýše od května 2008. Tedy před začátek globální finanční krize. Jestliže hlavní indexy uzavřou nad těmito úrovněmi, dá se podle analytiků čekat další růst.

"Právě tam se teď upínají oči mnoha obchodníků," upozorňuje na maximální hodnoty indexů hlavní makléř společnosti Wedbush Morgan Michael James. "Může být ale dost těžké se přes tyto úrovně přenést hned na první pokus," dodal.

Například index Nasdaq v úterý před koncem obchodování začal zisky rychle odevzdávat, za což mohou kvůli své váze v tomto indexu hlavně akcie společnosti Apple. Ztrácely ale také akcie kanadské společnosti Research in Motion, která vyrábí telefony BlackBerry. Pro Nasdaq by tedy mohl být další růst ještě obtížnější.

Prudce vzhůru na začátku obchodování vyrazily akcie mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME), a to přesto, že firmě za první čtvrtletí klesaly tržby i provozní zisk OIBDA. Investoři ale reagovali na zprávu, že své podíly v CME zvýší hlavní akcionáři, což je společnost Time Warner a firma spoluzakladatele CME Ronalda Laudera. Time Warner navíc CME půjčí až 300 milionů dolarů.

Akcie CME, které patří k malým emisím a většina analytiků je v USA vůbec nesleduje, ale vysoký růst neudržely. Zatímco na začátku obchodování přidávaly více než 27 procent, na konci přidaly jen 8,22 procenta. Dostaly se tak na 8,56 USD, i když byly i nad deseti dolary.

Na devizových trzích zpevňoval dolar, který k euru přidal 0,1 procenta na 1,3238 USD. Vůči japonskému jenu se dolar odpoutal od minima za více než dva měsíce a vystoupil na 80,12 JPY. Za celý den tak přidal zhruba 0,4 procenta. Australský dolar k americkému odepsal 0,9 procenta na 1,0328 USD v reakci na zprávu o výrazném snížení úrokových sazeb v Austrálii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK