ČAP: Český pojistný trh v prvním čtvrtletí klesl o 0,8 procenta

02.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Český pojistný trh pokračuje letos v poklesu. Pojišťovny vybraly v prvním čtvrtletí na pojistném 30,2 miliardy korun, což je v meziročním srovnání pokles o 0,8 procenta. ČTK o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven (ČAP), která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. Český pojistný trh po mnoha letech růstu klesl v roce 2011, a to o 0,3 procenta.

Životní pojištění do konce března stouplo o 1,9 procenta, neživotní kleslo o 2,4 procenta. Pokles objemu předepsaného pojistného způsobil podle asociace zejména propad jednorázově placeného životního pojištění o téměř tři miliardy korun meziročně a přetrvávající pokles cen pojištění vozidel. Vzrostl naopak zájem o pojistnou ochranu životních rizik.

Předpis jednorázově placeného životní pojištění se snížil o 30,2 procenta, naopak u běžně placeného vzrostl o téměř pět procent. U nově uzavřených jednorázově placených smluv klesla průměrná částka pojistného z 255.000 na 115.000 Kč. "Zvyšující se zájem o produkty zaměřené na krytí rizik je jednoznačně pozitivní zprávou. Chci věřit, že občané začínají chápat potřebu vyšší pojistné ochrany," uvedl výkonný ředitel asociace Tomáš Síkora.

Na trhu neživotního pojištění se počet smluv odpovědnosti z provozu vozidel zvýšil o 130.000, předepsané pojistné přitom kleslo meziročně o více než sedm procent. Důvodem jsou podle Síkory dlouhodobě nízké ceny pojištění vozidel.

"Jelikož podíl pojištění motorových vozidel představuje více než 40 procent předpisu neživotního pojištění, nemohl aktuální nepříznivý vývoj odvrátit ani růst pojistného v průmyslovém pojištění," upozornil Síkora. Za posledních šest let let se cena pojištění pro motoristy snížila o téměř 23 procent, vliv na pokles objemu pojistného dosud mají podle něj i nedostatečně uplatňovaná pravidla malusů u řidičů způsobujících hodně škod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK