Britská centrální banka přestala dávat peněžní injekce

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Britská centrální banka dnes podle očekávání rozhodla o ukončení nákupů státních dluhopisů, jimiž od roku 2009 podporovala domácí ekonomiku. Konstatovala, že rizika vysoké inflace převážila nad nebezpečím recese a dopady dluhové krize v eurozóně. Základní úrokovou sazbu nechala na rekordním minimu 0,5 procenta.

 

Bank of England (BOE) tak ukončila program kvantitativního uvolnění měnové politiky, přestože se Británie letos dostala do nové ekonomické recese. BOE od března 2009, kdy snížila základní sazbu na nynější úroveň, nakoupila dluhopisy za celkem 325 miliard liber (10,2 bilionu Kč). Nyní ale usoudila, že její politika je dostatečně uvolněná a že větším rizikem se stává růst inflace.

Britská inflace je vytrvale nad dvouprocentní střední hodnotou cíle BOE. V březnu po prvním zvýšení za šest měsíců dosáhla její míra 3,5 procenta.

Britská ekonomika se v prvním čtvrtletí letošního roku vrátila do recese, protože hrubý domácí produkt zaznamenal mírný pokles druhé čtvrtletí za sebou. Pokles by ale měl být podobně jako v dalších zemích Evropské unie krátký a mělký.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK