Fed: Bankovní sektor v USA je po krizi v lepší kondici

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americký bankovní systém udělal od nedávné finanční krize velký pokrok a je celkově zdravější. V projevu pro bankovní konferenci v Chicagu to uvedl šéf tamní centrální banky (Fed) Ben Bernanke. Upozornil ale, že horší situace přetrvává na hypotečním trhu, kde je někdy problém dostat hypotéku na bydlení i pro ty lidi, kteří patří mezi spolehlivé dlužníky.

 

"Podmínky v bankovním systému i v širším finančním sektoru se v posledních letech výrazně zlepšily," poznamenal šéf Fedu prostřednictvím telemostu z Washingtonu. Bernanke sdělil, že se zlepšila hlavně kapitálová a likvidní pozice bank.

Obecně se ale podle šéfa Fedu dá říci, že firmy i spotřebitelé získávají úvěry snáze. Z velké části je to podle něj výsledek zlepšení bilance bank, které učinily kroky k vyčištění bilance.

Na kritiku, že regulační úřady svou politikou omezily přístup k úvěrům, Bernanke řekl, že z hlediska dohledu nad bankami Fed zaujal vyrovnaný přístup. Objem hotovosti a cenných papírů v portfoliích bank se podle něj od roku 2009 zhruba zdvojnásobil. Díky tomu si vytvořily polštář na krytí rizikových úvěrů v budoucnu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK