Americký rozpočet byl v dubnu po téměř čtyřech letech v přebytku

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americký rozpočet skončil v dubnu v přebytku 59,12 miliardy dolarů (asi 1,2 bilionu Kč), zatímco loni v dubnu byl v deficitu 40,39 miliardy dolarů. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo financí. Jde o první přebytek za tři a půl roku, už v květnu se ale zřejmě rozpočet vrátí k deficitu.

 

Přestože Spojené státy měly rozpočet naposledy v přebytku v září 2008, výsledek za letošní duben úplně překvapivý není. V dubnu totiž většina lidí v USA platí daně, takže rozpočet získává výrazně vyšší příjmy než v jiných měsících. Letos se příznivě projevily i nižší výdaje.

Od začátku fiskálního roku, který v USA začíná v říjnu a končí v září následujícího kalendářního roku, mají Spojené státy kumulovaný deficit 719,86 miliardy dolarů (kolem 14 bilionů Kč). Za stejné období předchozího fiskálního roku deficit činil 869,81 miliardy dolarů.

Deficit federálního rozpočtu v současném fiskálním roce téměř jistě překoná hranici jednoho bilionu dolarů, a to už počtvrté za sebou. Deficitní rozpočet se tudíž stane jedním z hlavních témat, o nichž se bude živě diskutovat v rámci nadcházejících prezidentských voleb.

Rozpočtový úřad amerického Kongresu (CBO) předpovídá, že schodek rozpočtu federální vlády v tomto fiskálním roce vystoupí na 1,17 bilionu dolarů. To nebude výrazné zlepšení proti předchozímu roku, kdy se deficit vyšplhal na 1,3 bilionu dolarů.

Demokraté a republikáni nabízejí každý svou strategii, jak deficit snížit. Prezident Barack Obama prosazuje kombinaci výdajových škrtů a zvyšování příjmů, klíčová část jeho návrhu se ale opírá o ukončení části daňových úlev, které prosadil ještě předchozí prezident George Bush. Úleva by se zrušila párům, které si každoročně vydělají více než 250.000 dolarů (asi 4,9 milionu Kč).

Obama by také stanovil daňovou sazbu 30 procent na příjmy lidí, kteří si za rok vydělají jeden milion dolarů (asi 19,5 milionu Kč) a více.

Naopak Mitt Romney, který je pravděpodobným kandidátem republikánů v nadcházejících prezidentských volbách, navrhuje širokou škálu výdajových škrtů. Jejich skladbu ale zatím přesně nespecifikoval. Se zvyšováním daní, jak navrhuje Obama, Romney nesouhlasí. Romney také naznačil, že počet lidí ve státní správě by snížil asi o deset procent.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK