Španělsko bez dalších reforem nesplní rozpočtové cíle EU

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Španělsko podle dnešní prognózy Evropské komise nesplní bez dalších reforem cíl, aby letos snížilo deficit rozpočtu na 5,3 procenta HDP, jak po něm požaduje Evropská unie. EK totiž v případě zachování současných politik očekává schodek pro letošek ve výši 6,4 procenta. Pro příští rok by to mělo být 6,3 procenta, což je také více než unií požadovaná tři procenta pro tento rok.

 

Na Španělsko se nyní obrací pozornost trhů i evropských politiků, neboť nad Madridem se vznáší obavy, aby se jedna z největších ekonomik eurozóny nestala další obětí dluhové krize. O pomoc partnery zatím požádaly Řecko, Portugalsko a Irsko. U nich jde ale o poznání menší ekonomiky.

Nepříliš pozitivní výhled nemá ani španělská ekonomika. Zatímco loni rostla o 0,7 procenta, tak letos ji podle komise čeká propad o 1,8 procenta a příští rok o 0,3 procenta.

Navíc se dá podle Bruselu čekat další růst nezaměstnanosti, která je nyní ve Španělsku vůbec nejvyšší z celé Evropské unie. Zatímco průměr pro letošek by měl být v EU podle metodiky evropských statistiků 11 procent a v eurozóně 10,3 procenta, tak pro Španělsko Brusel čeká 24,4 procenta a příští rok 25,1 procenta.

V Řecku, které dluhová krize svírá zatím nejvíce, míra nezaměstnanosti pro srovnání letos dosáhne 19,7 procenta a 19,6 procenta v roce 2013.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK