ČSÚ: Česká ekonomika v prvním čtvrtletí o procento klesla

15.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká ekonomika se v letošním prvním čtvrtletí propadla do hlubší recese, ve které se ocitla ve druhé polovině loňského roku. Hrubý domácí produkt podle dnešních předběžných údajů Českého statistického úřadu klesl meziročně i mezičtvrtletně shodně o jedno procento. Analytici většinou očekávali mírný růst.

 

"Pokles HDP byl do jisté míry důsledkem mimořádného vývoje dvou jindy relativně stabilních složek. V odvětví peněžnictví a pojišťovnictví poklesla tvorba hrubé přidané hodnoty v penzijních fondech a také u pojišťoven. Propad druhé složky, spotřební daně z tabákových výrobků, byl důsledkem předzásobení ve 4. čtvrtletí v reakci na letošní zvýšení daňové sazby, což se promítlo zejména do mezičtvrtletního srovnání," uvedl ČSÚ.

Vývoj tvorby hrubé přidané hodnoty a HDP byl podle úřadu negativně ovlivněn i dalším propadem přidané hodnoty v odvětví stavebnictví.

"V běžných cenách HDP vzrostl o více než dvě procenta, což však bylo zcela eliminováno zvýšením úhrnné cenové hladiny o 3,2 procenta," konstatovali statistikové.

Celková zaměstnanost v pojetí národních účtů, očištěná o vliv sezonnosti, se v 1. čtvrtletí podle ČSÚ meziročně ani mezičtvrtletně v zásadě nezměnila.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK