Zájem Čechů o zlato nepolevuje, odborníci upozorňují na stříbro

15.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Zájem Čechů o investice do zlata podle údajů dostupných od analytiků a prodejců nepolevuje. Nahrává tomu i jeho klesající cena. Češi tak investují do zlata desítky milionů korun měsíčně, vyplývá z ankety ČTK. Odborníci ovšem upozorňují, že do budoucna by mohl být zajímavější investicí nákup stříbra. Jeho cena je v totiž současnosti silně podhodnocena.

Cena zlata dosáhla svého vrcholu loni na podzim, kdy se jedna unce prodávala za téměř 34.000 korun, o rok dříve to bylo zhruba 25.000 korun. V současnosti je jeho cena kolem 31.000 korun. Od roku 2000 vyrostlo zlato na šestinásobek své ceny.

"I když poptávka nedosahuje takových objemů jako v létě roku 2011, prodává Česká mincovna měsíčně v řádech desítek milionů. Mnoho našich zákazníků využívá totiž současné korekce, kdy cena zlata klesá, k nákupům zlata do svého investičního portfolia," uvedl projektový manažer České mincovny Lukáš Jokl.

Česká mincovna začala nabízet zlato ve formě investičních cihel loni v květnu a tehdy vyřizovala objednávky v řádech statisíců korun týdně. Zlom prý nastal v srpnu, kdy na začátku měsíce atakovalo zlato hranici 1700 USD za trojskou unci. "Za měsíc srpen dosáhl prodej zlata v mincovně 160 milionů korun, rekordní denní tržba dosáhla 30 milionů korun," dodal Jokl.

Zlato přitáhlo pozornost investorů především s nejasným vývojem světové ekonomiky. Odborníci se nicméně neshodují na tom, zda je nákup zlata tou správnou investicí. Zlato je považováno za uchovatele hodnoty i za ochranu proti ekonomickým výkyvům a inflaci. Nevýhodou investice do fyzického zlata jsou ovšem velké rozdíly mezi prodejní a nákupní cenou nebo možné náklady na skladování. Držení zlata navíc nepřináší žádný úrok a existují omezené možnosti zpětného prodeje.

"Bohužel, drobní investoři reagují v drtivé většině s velkým zpožděním a i v tomto případě nakupovali a nakupují poměrně draho po období několikaletého růstu... Když stálo 400 dolarů, pes po něm neštěkl, dnes za 1700 je považováno za skvělou koupi," upozornil obchodní ředitel Conseq Investment Management Lukáš Vácha. U ostatních drahých kovů souvisí jejich hodnota s jejich průmyslovým využitím, dodal.

To potvrzují i data společnosti Golden Gate CZ, podle kterých Češi dávají u investic do drahých kovů přednost zlatu před stříbrem. Stříbro se přitom letos v lednu stalo nejvýnosnější komoditou a má i velký potenciál pro zhodnocení do budoucna.

"Vzhledem k tomu, že stříbra je v současné době osmkrát méně než zlata, můžeme ho označit jako extrémně podhodnocené. Dlouhodobě je stříbra extrémní nedostatek a průmysl ho spotřebovává více, než se ho stačí vytěžit," uvedl ředitel společnosti Golden Gate CZ Pavel Ryba. "Stříbro je v dnešní době podhodnoceno o více jak 30 procent," uvedl i ředitel České mincovny Radek Šulta.

Zároveň ale odborníci upozorňují, že cena stříbra se vyznačuje velkou rozkolísaností a na rozdíl od zlata je zatížena daní z přidané hodnoty. Stříbro je druhou nejpoužívanější komoditou v průmyslu vůbec.

Další možností investice do drahých kovů je nákup takzvaných komoditních akcií. Ty se nakupují přes fondy (Exchange Traded Funds), které právě kopírují ceny komodit a obchodují se na hlavních světových burzách v eurech a amerických dolarech stejným způsobem jako běžné akcie. Podle analytiků přitom tento produkt velmi dobře odráží cenu zlata a je lehce prodejný, prakticky stejně jako akcie. Jejich nevýhodou pro tuzemské investory může být fakt, že není možné investovat v českých korunách.

Další možností je investovat přímo do akcií společností zabývajících se těžbou zlata. "Do kurzu akcie se však nepromítá jen cena zlata, ale i další kurzotvorné faktory, které ovlivňují ocenění akcií jednotlivých společností jako je napřáklad ziskový výhled, změna dividendové politiky, managementu a podobně," řekl ČTK Jindřich Holčák z Patria Finance.

Jedním z největších prodejců zlata pro drobné investory v ČR je Česká mincovna. Ta nabízí zlaté a stříbrné slitky, zlaté a stříbrné investiční mince, vysokohmotnostní investiční medaile ze zlata, stříbra a platiny. "Z produktů fyzického zlata investoři nejčastěji volí slitky a mince," řekl Jokl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK