Facebook zvýšil cenu pro primární nabídku akcií

15.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sociální síť Facebook Inc. zvýšila cenové rozpětí, za které plánuje prodat akcie v primární nabídce akcií. V prohlášení pro akciovou burzu firma uvedla, že chce prodat akcie za cenu v rozmezí 34 až 38 dolarů za akcii místo dříve uváděných 28 až 35 dolarů. Zvýšení cenového rozpětí je známkou vysoké poptávky investorů, píše agentura AP.

 

Primární nabídka Facebooku je nejvíce očekávaným vstupem na burzu v letošním roce a měla by ohodnotit Facebook na více než 100 miliard USD (asi dva biliony Kč). Očekává se, že firma dokončí nabídku ve čtvrtek a s akciemi se začne obchodovat na burze v pátek.

Nabídka Facebooku se má stát doposud největší primární nabídkou internetové firmy. Internetový vyhledávač Google získal v roce 2004 z primární nabídky 1,67 miliardy USD a v případě Facebooku by tato částka mohla být více než desetinásobná.

Podle dřívějších zpráv firma na newyorské technologické burze Nasdaq nabídne 337,5 milionu akcií. Investoři a analytici oslovení agenturou Bloomberg se nicméně minulý týden v naprosté většině shodli, že společnost si ohodnocení na horní hranici nezaslouží. "Očekávání pro Facebook jsou příliš vysoká," uvedl například Mitsuo Schimizu z tokijské firmy Iwai Cosmo Securities.

Dnešní výzkum AP pak ukázal, že polovina Američanů se domnívá, že sociální síť Facebbok je pomíjivou módní záležitostí. Stejný počet lidí si navíc myslí, že požadovaná cena za akcie při nadcházejícím vstupu Facebooku na burzu je nadsazená.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK