Analytici očekávají korunu slabší, nevylučují i kurz 26 Kč/EUR

17.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Koruna se bude v následujících týdnech podle odhadů analytiků oslovených ČTK držet spíše na slabších úrovních. Ekonomové přitom kvůli nervozitě ohledně vývoje dluhové krize a situaci v Řecku nevylučují i její krátkodobé oslabení až nad 26 korun za euro. Důležitým milníkem pro další vývoj koruny budou podle nich v nejbližší době červnové volby v Řecku.

 

Koruna v úterý po zprávách o poklesu české ekonomiky a o neúspěchu jednání o nové vládě v Řecku oslabila na čtyřměsíční minima. K dolaru nad 20 korun a k euru na 25,61 Kč/EUR. Následně mírně posílila, dnes se ovšem opět obchoduje slabší na 25,49 Kč/EUR a na 20,02 Kč/USD.

"Na tradiční rady typu ´koruna bývá v létě slabší´ bych teď zapomněl. Devizové kurzy v tuto chvíli opět ovládá především nervozita obestírající eurozónu," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Bohužel je podle něj možné, že nervozita na trzích bude převládat až do letních měsíců a kurz může na krátkou dobu prorazit i psychologickou hladinu 26 korun za euro.

Obdobný názor má i analytik společnosti Citfin Jiří Šimek. "Lze předpokládat, že nervozita na trzích se bude držet i v dalších týdnech a bude korunu držet na spíše slabších úrovních. V následujících týdnech a měsících tak ještě může přijít oslabení i přes 26 korun za euro především v závislosti na tom, jak se bude dál vyvíjet situace na trzích," uvedl.

Koruna se podle Šimka může vrátit k úrovní pod 25 korun za euro, až se situace v eurozóně nějakým způsobem zklidní. To ovšem podle něj v nejbližších týdnech není na pořadu dne.

"Dluhová krize přichází ve vlnách a momentálně tu máme nárůst strachu z budoucnosti Řecka a nákazy dalších zemí (ne poprvé). Tato vlna zřejmě ještě přinese ztráty rizikovým aktivům, a tedy i koruně, jejíž odolnost nabouralo prohloubení recese české ekonomiky," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Domnívá se nicméně, že v horizontu jednoho až dvou týdnů po krátkodobém uklidnění kurz koruny posílí blíže k hranici 25 korun za euro. "Pohyb pod tuto hranici ale příliš pravděpodobně nevypadá," dodal.

Slabá koruna zpravidla prospívá českým exportérům, kterým při přepočtu z eur nebo dolarů zvyšuje příjmy. Zdražuje naopak dovoz, a to zejména ropy, zemního plynu a spotřebního zboží, a znevýhodňuje českým turistům nákup eur nebo dolarů před dovolenou.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK