De Gucht: EK a ECB pracují na scénáři odchodu Řecka z eurozóny

18.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. května (ČTK) - Evropská komise a Evropská centrální banka (ECB) pracují na krizovém scénáři, který počítá s nuceným odchodem Řecka z eurozóny. V rozhovoru pro belgický list De Standaard to řekl komisař EU pro obchod Karel De Gucht. Je to zřejmě poprvé, co někdo z představitelů EU potvrdil existenci takových plánů.

"Před rokem a půl mohlo existovat riziko dominového efektu. Dnes ale máme v rámci Evropské centrální banky i v rámci Evropské komisi služby, které pracují na nouzových scénářích pro případ, že to Řecko nezvládne," řekl podle agentury Reuters De Gucht.

O tom, že instituce EU jednají o plánech odchodu Řecka z eurozóny, se spekuluje už nějaký čas. Zatím však nikdo z představitelů Evropské unie nic takového oficiálně nepotvrdil.

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová ale už začátkem tohoto týdne v jednom rozhovoru uvedla, že na odchod Řecka z eurozóny je třeba se připravit. Pokud by Řecko odešlo, je podle Lagardeové třeba počítat s chaotickými dopady na celou eurozónu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK