Jihomoravské plynárenské ze skupiny RWE loni klesl zisk o 27 pct

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. května (ČTK) - Jihomoravské plynárenské ze skupiny RWE loni klesl zisk o 27 procent na 1,4 miliardy korun. Firma měla o 1,9 miliardy nižší tržby, které dosáhly 15,8 miliardy korun. Akcionářům vyplatí z loňského zisku dividendu 924 Kč před zdaněním na jednu akcii. Dnes to schválila valná hromada společnosti v Brně.

Podle mluvčího společnosti Jiřího Bezděka je důvodem nižšího zisku slabší prodej zemního plynu především v důsledku teplého počasí a aktivit konkurence.

Společnost loni prodala 14,39 milionu MWh zemního plynu, z toho více než pět milionů velkoodběratelům, další zhruba dva miliony maloodběratelům a 6,3 milionu MWh domácnostem. V porovnání s rokem 2010 jde o pokles prodeje této komodity o 19,3 procenta. "Mezi hlavní příčiny patří průměrná teplota, která byla oproti roku 2010 o 1,2 stupně vyšší, úspory ve spotřebě na straně zákazníků a stále intenzivnější aktivita konkurence na trhu se zemním plynem," uvedl Bezděk.

Podle něj firma ztráty částečně kompenzovala rozšířením poskytovaných služeb o prodej elektrické energie. Loni prodala 61 GWh elektřiny více než 12.000 konečných odběratelů, a to zejména maloodběratelům a domácnostem.

Jihomoravská plynárenská dodává zemní plyn zákazníkům v Jihomoravském a Zlínském kraji, částečně také na Vysočině a Olomouckém, Pardubickém a Jihočeském kraji. Prostřednictvím distribuční společnosti každoročně dodává svým zákazníkům více než 14 milionů MWh energie ze zemního plynu a více než 60.000 MWh elektrické energie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK