ČOI letos našla závady na dvou třetinách předváděcích akcí

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Česká obchodní inspekce v prvním čtvrtletí letošního roku našla různé závady na dvou třetinách kontrolovaných předváděcích akcí. Pravomocně za to zatím uložila 50 pokut v celkové hodnotě 1,4 milionu korun. ČTK to dnes sdělila mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. Prodejci stále klamou zákazníky a používají agresivní praktiky, pomocí kterých se snaží účastníky předváděcích akcí přimět k nákupu předraženého zboží.

ČOI od ledna do března na předváděcích akcích provedla celkem 74 kontrol a nedostatky odhalila v 49 případech. Prodejci nejčastěji porušili zákon o ochraně spotřebitele, přičemž třetina prohřešků se týkala používání nekalých obchodních praktik, a to včetně agresivních.

"Nyní jsou v rámci prodeje mimo prostory obvyklé k podnikání jedním z nejčastěji praktikovaných druhů protiprávního jednání nekalé obchodní praktiky, které spočívají v uvádění nepřesných a nepravdivých údajů o prezentovaných výrobcích, o jejich ceně a podmínkách, za kterých je lze zakoupit, popřípadě pronajmout," upozornila Fléglová.

Prodejci na předváděcích akcích také často nesprávně informují o podmínkách reklamace. Někteří organizátoři do sálů odmítli vpustit část zájemců, kteří podle jejich názoru byli příliš mladí. Podobnou diskriminaci zákazníků kvůli jejich věku ale zákon zakazuje.

Loni ČOI zkontrolovala 241 předváděcích akcí, kterých bylo ve srovnání s rokem 2010 o 100 více. "Porušení povinností inspektoři prokázali u téměř 70 procent kontrolovaných, a to i přes utajování předváděcích akcí organizátory, několik napadení inspektorů a nutnost přivolat na pomoc policii," uvedl ústřední ředitel ČOI Jan Štěpánek.

Při jedné loňské kontrole museli na předváděcí akci zasahovat policisté a záchranáři. Organizátoři seniorům nalévali alkohol a když jeden z nich zkolaboval, tak vyhrožovali inspektorce, která chtěla přivolat záchrannou službu. Lidé by proto podle Štěpánka měli účast na předváděcích akcích důkladně zvážit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK