Americké akcie zpevňují, Facebook ale dál klesá

22.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. května (ČTK) - Americké akcie v první části dnešního obchodování zpevňovaly a k růstu jim pomohly především finanční tituly spolu s akciemi developerských firem. Trh čerpal optimismus ze zprávy o solidním růstu prodeje starších domů v USA, který nahrává předpokladům, že stav americké ekonomiky se nadále zvolna zlepšuje. V propadu pokračovaly akcie Facebooku, i když ztráty se během dne zmírňovaly.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.527 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,2 procenta. Širší index S&P 500 přidával 0,4 procenta na 1322 bodů, zatímco index Nasdaq Composite měl k dobru 0,1 procenta na 2850 bodů.

Akcie Facebooku se krátce po zahájení dostaly těsně pod 31 dolarů, což byl propad o dalších asi devět procent. Ve srovnání s upisovací cenou 38 dolarů, na které akcie v pátek začínaly, to byl propad skoro o 19 procent. Později se ztráty snížily na zhruba 1,5 procenta, kolem poledne ale znovu klesaly o více než čtyři procenta.

"Trh čeká na nějaké dobré zprávy. Zdá se, že realitní sektor by se už mohl odrážet ode dna," poznamenal hlavní investiční analytik Subodh Kumar ze společnosti Subodh Kumar & Associates.

K nervozitě přispělo o snížení ratingu Japonska, k němuž sáhla agentura Fitch Ratings. Hlavní rating Japonska snížila o dva stupně na známku A plus, což je pátý nejvyšší stupeň v investičním pásmu. Jako důvod agentura uvedla vysoké zadlužení a nejasné politické vztahy. Fitch hodnotí Japonsko nejhůř ze všech tří nejvýznamnějších agentur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK