EU protestuje proti argentinským omezením dovozu

25.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 25. května (zpravodaj ČTK) - Evropská unie dnes napadla u Světové obchodní organizace (WTO) omezení dovozu, které zavedla Argentina. Stovky druhů zboží kvůli nim například musí získat dovozní licence. EU požaduje odstranění těchto bariér.

"Omezení dovozu uložená Argentinou porušují pravidla mezinárodního obchodu a musí být odstraněna. Tato opatření podstatným způsobem poškozují společnosti v EU a negativně dopadají na pracovní místa a naše hospodářství obecně," řekl eurokomisař pro obchod Karel de Gucht.

Podle něj se podmínky pro obchodování v této jihoamerické zemi očividně zhoršují. "Proto nemám na výběr a musím napadnout argentinský ochranářský režim pro dovoz," dodal.

Problém má unie nejen se zmiňovanou povinností získávat dovozní licence, ale třeba i s tím, že firmy musí zajišťovat kompenzaci dovozu vývozem.

Licenční systém už od počátku roku 2011 postihl víc než 600 druhů výrobků, podotkla EK, například autosoučástky nebo elektrické přístroje. Omezení uplatněná v loňském roce se dotkla vývozu za 500 milionů eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK