Firmy chtějí po Nasdaqu za Facebook přes 100 milionů dolarů

25.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Čtyři hlavní tvůrci trhu, tedy firmy, které stanovují kurz akcií podle aktuální nabídky a poptávky, mají v souvislosti s nepovedenou primární veřejnou nabídkou (IPO) akcií Facebooku ztráty přesahující 100 milionů dolarů (asi dvě miliardy Kč). Firmy se této částky domáhají na provozovateli trhu Nasdaq Stock Market, který je podle nich za problémy zodpovědný.

 

Zdroje agentury Reuters uvedly, že společnost Nasdaq je teď kvůli potížím ve sporu s "market makery" Knight Capital, Citadel Securities, UBS a Automated Tradind Desk ze skupiny Citigroup. Celkové škody ale mohou být ještě vyšší, protože jen Citadel a Knight Capital ztráty vyčíslily každý na 30 až 35 milionů dolarů.

Pokud se škody potvrdí, bude mít Nasdaq zřejmě nový problém. Burza totiž vyčlenila na odškodnění v souvislosti s pokaženým vstupem Facebooku na trh speciální fond s částkou 13 milionů dolarů. Ani to ale ještě nemusí být všechno: svou příležitost vycítila konkurenční newyorská burza NYSE, která už Facebooku nabídka, aby z Nasdaqu přešel k ní.

Primární veřejná nabídka (IPO) akcií Facebooku byla největší mezi internetovými podniky a jedna z největších na světě. Firma prodejem akcií získala minimálně 16 miliard dolarů (asi 324 miliard Kč), pokud se vezme v úvahu i prodej akcií rezervovaných bankám, celkový výnos dosahuje asi 18,4 miliardy dolarů.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK