Polská ekonomika zpomalila, stále je však mezi nejlepšími v EU

31.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Polská ekonomika v prvním čtvrtletí vykázala meziroční nárůst o 3,5 procenta. To je sice zpomalení proti růstu o 4,3 procenta v předchozím čtvrtletí, znamená to ale jeden z nejlepších výsledků mezi členy Evropské unie. Zpomalení, o němž dnes informoval tamní statistický úřad, není překvapivé a na trhu se s ním počítalo.

 

Polsko je jedinou zemí Evropské unie, která se za finanční krize vyhnula recesi. Nynější relativně svižný růst jen podtrhuje, že Polsko i tentokrát vykazuje vůči otřesům v Evropě vysokou odolnost. Za loňský rok polská ekonomika vzrostla o 4,3 procenta.

Růst domácí poptávky zpomalil na 2,7 procenta z 3,2 procenta, kde byl o čtvrtletí dříve. Celková spotřeba zpomalila růst na 1,3 procenta z 1,5 procenta ve čtvrtém čtvrtletí loni. Beze změn zůstala soukromá spotřeba, která v prvních třech měsících roku rostla tempem 2,1 procenta.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že se tempo růstu sníží na 3,5 procenta. Pomaleji rostou investice, kde růst zvolnil z 9,7 na 6,7 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK