ČNB: Čistý zisk bank stoupl v prvním čtvrtletí na 16 mld. Kč

31.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. května (ČTK) - Tuzemským bankám a spořitelnám za první čtvrtletí stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 7,5 procenta na 15,9 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka na internetu. Bilanční suma sektoru na konci března činila necelých 4,6 bilionu korun, což představovalo meziroční nárůst o více než osm procent.

Z velkých bank, což jsou banky s aktivy nad 200 miliard korun, nejvíce za první čtvrtletí vydělala Česká spořitelna, a to celkem 4,5 miliardy Kč. Ve srovnání se stejným obdobím roku to byl nárůst o více než 17 procent. Komerční bance stoupl zisk o více než tři procenta na zhruba 3,5 miliardy korun a ČSOB ve čtvrtletí zvýšila čistý zisk o šest procent na čtyři miliardy korun. Tuzemská UniCredit Bank vydělala v prvním čtvrtletní 691 milionů korun, což bylo meziročně o čtyři procenta více.

Zisk z finanční a provozní činnosti za první čtvrtletí všechny tuzemské banky souhrnně zvýšily meziročně o 11 procent na více než než 40,4 miliardy korun. Úrokové výnosy bankám stouply o necelých pět procent na 43,4 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí bankám mírně meziročně klesly na 11,7 miliardy korun.

Kapitálová přiměřenost bankovního sektoru klesla na 15,22 procenta z 15,27 procenta ke konci roku 2011.

Celkový počet zaměstnanců v bankách ke konci března meziročně vzrostl na 40.131 lidí. Na českém finančním trhu působilo na konci září 44 bank, poboček zahraničních bank a stavebních spořitelen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK