Deficit veřejných financí podle MF letos klesne na tři pct. HDP

31.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ministerstvo financí očekává, že deficit veřejných financí letos klesne na tři procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z dnes zveřejněného fiskálního výhledu ministerstva. Pro přijetí eura je nezbytné dodržet právě tříprocentní hranici.

 

Loni deficit klesl na 3,09 procenta HDP z předloňských 4,83 procenta. Fiskální výhled tak odpovídá plánům, které vláda nastínila v dubnové aktualizaci Konvergenčního programu zaslané Evropské komisi.

Pro rok 2013 počítá ministerstvo s deficitem 2,9 procenta HDP, pro rok 2014 s 1,9 procenta HDP. Pro rok 2015 byl stanoven cíl 0,9 procenta HDP, o rok později by mělo již být hospodaření vládního sektoru podle MF vyrovnané.

"Je potřeba si uvědomit, že i přes úsporná opatření dosahuje strukturální deficit kolem dvou procent HDP. Proto nesmíme polevit v nastavené konsolidaci veřejných rozpočtů a v dalším prosazování úspor," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj vláda připravuje i prorůstové kroky. Loňský pokles deficitu souvisí podle ministra s menší investiční aktivitou měst a obcí, příspěvkových organizací a veřejných vysokých škol.

Česká národní banka v nejnovější Zprávě o inflaci nově odhaduje deficit veřejných financí rovněž tři procenta HDP. V únoru ještě počítala s deficitem 3,4 procenta. Pro rok 2013 centrální banka deficit ponechala na dříve odhadovaných 3,8 procenta.

Celkový dluh vládního sektoru na konci roku 2012 odhaduje MF na 44 procent HDP. Loni byl 41,2 procenta HDP. I přes očekávaný růst zatím ČR toto maastrichtské kritérium pro přijetá eura plní. Dluh vládního sektoru by totiž neměl přesáhnout 60 procent HDP.

Deficit veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů (Pozemkový fond, Podpůrný a garanční lesnický a rolnický fond, Vinařský fond a další), Správy železniční dopravní cesty, transformační instituce Prisko, PPP Centra, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK