Podnikání realitních kanceláří možná čeká změna pravidel

31.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. května (ČTK) - Pravidla pro podnikání v tuzemském realitním byznysu možná čeká změna. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) ve spolupráci s resortem financí a ministerstvem průmyslu a obchodu řeší, jak by bylo možné nově upravit například pojištění nebo odpovědnost "realitek". Na dotaz ČTK to dnes řekla mluvčí MMR Jana Jabůrková. K tématu současně chystá jednání realitních kanceláří Realitní komora České republiky.

O analýzu realitního trhu a návrh variant řešení případné nové legislativy požádal v únoru MMR a další resorty hospodářský výbor sněmovny. Cílem analýzy je podle Jabůrkové popsat situaci v podnikání realitních kanceláří a formulovat závěry pro případné legislativní změny v nejbližším období. "V tuto chvíli se jako nejlepší jeví legislativní úpravy fungování realitního podnikání, nikoliv regulace," dodala mluvčí.

Do debaty o nové úpravě realitního podnikání chce zasáhnout Realitní komora České republiky. Ta ve spolupráci se společností Seznam.cz zorganizovala na 20. června diskusní setkání největších hráčů na tuzemském realitním trhu.

Komora chce pomocí právních změn nově upravit například úschovu peněz kupujících, vnést jasná pravidla do vzdělávání realitních makléřů nebo pojištění makléřů za případné škody. Zástupci obchodníků chtějí diskutovat také o změnách daní a jejich dopadech na realitní trh, sdělila dnes ČTK zástupkyně realitní komory Šárka Jindrová.

Činnost realitních kanceláří je v současnosti volnou živností, kterou může vykonávat téměř každý zájemce. Asociace realitních kanceláří ČR již dříve uvedla, že mezi časté nešvary na realitním trhu patří například neprofesionální posuzování zakázek, neetické chování zprostředkovatelů vůči klientům i konkurentům nebo přímo klamání spotřebitele.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK