Czech Coal vypověděl smlouvu na uhlí Elektrárně Opatovice

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Most 7. června (ČTK) - Uhelná společnost Czech Coal dnes vypověděla smlouvu na dodávky do elektrárny Opatovice. Firma to oznámila v tiskové zprávě. Tvrdí, že je to kvůli pohledávkám, které má u majitele elektrárny, Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Prý jí dluží 500 milionů korun. Zároveň je podle tiskové zprávy ochoten uhlí dodávat dál, ale jen objem nutný pro výrobu tepla a teplé vody. Opatovice zásobují teplem hlavně Hradec Králové a Pardubice. Reakci EPH ČTK zjišťuje. Obě firmy mezi sebou vedly o uhlí spory už několikrát.

"Přestože smlouva zanikla, nabízíme dodávky hnědého uhlí v množství potřebném pro zajištění výroby tepla a teplé vody při zachování dosavadních cen," uvedl v tiskové zprávě místopředseda představenstva Czech Coal Jan Dienstl. Czech Coal tvrdí, že mu firmy ze skupiny EPH dluží přes 500 milionů korun. Podle dostupných údajů měly obě strany smlouvu do roku 2015, která obnášela dodávky 1,8 milionu tun uhlí.

Opatovická elektrárna má elektrický výkon 363 megawattů a tepelný výkon 700 megawattů. Ročně spotřebovává až dva miliony tun hnědého uhlí, což je dvacetina celého objemu těžby v Česku.

Patří pod EPH, který vlastní Daniel Křetinský a finanční skupiny J&T a PPF. Czech Coal už v minulosti vedl obchodní spory i s další firmou z EPH, s teplárnou v Komořanech u Mostu. Na ni podal insolvenční návrh, který po čase sám stáhl. Podle právníků EPH šlo o šikanózní návrh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK