ÚOHS povolil změnu vlastníka Netretail Holding

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. června (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil změnu vlastníka společnosti Netretail Holding, která je mateřskou firmou internetových obchodů Mall.cz. ČTK to dnes řekl místopředseda ÚOHS Michal Petr. Netretail Holding kupuje prostřednictvím společnosti MIH Allegro jihoafrická mediální a internetová skupina Naspers.

"Spojení firem nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže," uvedl Petr. Rozhodnutí, které ÚOHS vydal, je pravomocné.

Podle serveru Motejlek.com Jihoafričané kupují 75 až 80 procent firmy. Jejich platba oceňuje celý Netretail Holding na 220 až 230 milionů eur (až 5,7 miliardy korun). Definitivní částku, která se bude pohybovat v tomto rozpětí, je třeba ještě "dočistit" o dluhy, peníze na účtech a o další položky obvyklé při takovýchto transakcích, napsal v dubnu server.

Za poslední účetní období utržil Netretail Holding bezmála čtyři miliardy korun, zisk se po vyloučení mimořádností pohyboval kolem jednoho milionu eur. Kromě České republiky působí skupina i na Slovensku (mall.sk), v Maďarsku (Mall.hu), v Polsku (Mall.pl) a loni minoritně vstoupila do slovinské společnosti Mimovrste.si (mimovrste.com).

Největším akcionářem Netretail Holdingu je Intel Capital, těsně následovaný Ondřejem Frycem, kolem 15 procent drží polská MCI, dalšími akcionáři jsou Petr Burcal, Eduard Míka a Ondřej Tomek. Podstatnou skupinu vlastníků představují současní a bývalí zaměstnanci, jejich zhruba deset procent znamená více než půl miliardy korun, uvedl server.

MIH Allegro je holdingová společnost náležející do skupiny Naspers. V České republice působí prostřednictvím společností Allegro Group CZ s.r.o., Hotel.cz a.s. a Pricetown s.r.o., které zprostředkovávají obchody přes internet pomocí webových portálů Aukro.cz, AukroCity.cz, Hotel.cz nebo BezRealitky.cz a poskytují služby pro porovnání nabídek internetových obchodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK