VZP ruší krajskou pobočku v Liberci, centrála bude v Ústí

15.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 15. června (ČTK) - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ruší k 1. červenci krajskou pobočku v Liberci, severočeská regionální centrála bude v Ústí nad Labem. Pro klienty se nic nezmění, nemocnice ale mají obavy. Změna je součástí reorganizace, kterou 28. května schválila správní rada pojišťovny. Ta mění dosavadní krajskou strukturu na regionální - ze 14 celků jich bude šest. Největší pobočkou bude sloučený Středočeský kraj a Praha, kde budou obhospodařovat téměř čtvrtinu peněz pojišťovny, řekl dnes novinářům končící ředitel pobočky v Libereckém kraji Jiří Benedikt.

Podle Benedikta se jedná o administrativní krok, který by se v žádném případě neměl dotknout klientů pojišťovny. Počet kontaktních pracovišť v zemi se snižovat nebude. V Libereckém kraji má VZP osm pracovišť a je tak nejdostupnější zdravotní pojišťovnou. "Našimi klienty jsou tři čtvrtiny obyvatel kraje," řekl Benedikt. Nová regionální pobočka se bude od července starat o 906.000 pojištěnců VZP na 22 klientských pracovištích a převezme na 5000 smluvních zdravotnických zařízení. "V rámci regionálního uspořádání bude nejmenší," dodal Benedikt.

Největším zařízením v regionu bude ústecká nemocniční firma Krajská zdravotní se 6000 zaměstnanci, vedle které bude Krajská nemocnice Liberec v pozici outsidera. I to je důvod, proč mají nemocnice v Libereckém kraji z nového uspořádání obavy. "VZP bude mít v Ústí dost starostí se svou Krajskou zdravotní a problémy nějaké malé nemocnice na východě Čech je nebudou moc zajímat," poznamenal ředitel Masarykovy městské nemocnice v Jilemnici Jiří Kalenský. Se změnou není příliš spokojen. "VZP se nám stále vzdaluje, nejdřív jsme jezdili do Semil, pak do Liberce a teď 200 kilometrů do Ústí nad Labem," dodal.

Ekonomický ředitel liberecké nemocnice Jiří Kittner doufá, že k nějakým velkým problémům nedojde. "Každá organizační změna ale vyžaduje nějaký čas. Je to vidět už teď při jednáních o smlouvách s VZP, které se prakticky zastavily, protože se mění lidé, ředitel odchází a my budeme muset navázat kontakty znovu," řekl ČTK Kittner. Věří ale, že žádné zásadní problémy nebudou, protože VZP má své postupy. Celý proces se zřejmě jenom o pár týdnů zdrží, dodal.

Plánovanou změnou není nadšen ani Liberecký kraj. "Nikdo se nás neptal," řekla dnes ČTK vedoucí krajského odboru zdravotnictví Alena Riegerová. I ona má určité obavy, jak bude nový systém fungovat. "Líp se jedná s tím, kdo region zná, Ústí je pro nás opravdu poněkud vzdálené," poznamenala. I na kraji jsou určité obavy z toho, aby Liberecký kraj a jeho nemocnice nezůstaly v novém regionu na okraji zájmu. "To všechno ale ukáže až čas," dodala Riegerová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK