Evropské akcie reagovaly na řecké volby růstem na měsíční maxima

18.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Západoevropské akcie reagovaly dnes ráno na příznivé výsledky nedělních řeckých voleb výrazným vzestupem. Jejich hlavní indexy stouply zejména díky silným přírůstkům akcií bank o více než jedno procento a dostaly se na nová maxima za déle než měsíc. Podle analytiků ale růstový trend zřejmě dlouho nevydrží, protože investoři se zaměří na problémy Španělska a Itálie.

Široký "panevropský" index FTSEurofirst 300 na počátku dne stoupl o 1,1 procenta na 1004,20 bodu. Užší index Euro Stoxx 50, který sleduje velké akciové tituly v eurozóně, posílil o 1,3 procenta. Index londýnské burzy FTSE 100 zahájil den vzestupem o 1,7 procenta.

V nedělních řeckých volbách získaly většinu pro sestavení vlády strany podporující zahraniční finanční program, který chrání zemi před bankrotem. To prozatím odvrací hrozbu chaotického odchodu země z eurozóny.

"Výsledek voleb je asi nejlepší, v jaký mohli investoři za daných okolností doufat. Akciové trhy a kurz eura by měly reagovat pozitivně. Považujeme ale za vysoce pravděpodobné, že kvůli nejistotám kolem Řecka zůstanou trhy i v příštích měsících rozkolísané," řekl agentuře Reuters ekonom švýcarské banky UBS Martin Lueck.

Investoři se nyní ve sledování dluhové krize v eurozóně zaměří na hrozbu rozšíření krize do Španělska a Itálie. Ty vedle potíží s dluhy podkopává ekonomický pokles, který jejich fiskální situaci ještě zhoršuje. "Dnešní oživení asi není příliš podstatné, protože makroekonomické problémy přetrvávají," řekl Toby Campbell Gray z makléřské firmy Tavira Securities.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK