G20: Eurozóna podpoří integritu a stabilitu v regionu

18.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Cabos (Mexiko) 18. června (ČTK) - Členské země eurozóny jsou připraveny učinit všechna opatření, která jsou nezbytná pro zachování integrity a stability v regionu. Podle zdrojů agentury Reuters se to uvádí v návrhu komuniké, které bude zveřejněno po summitu klíčových zemí G20. Eurozóna ale prý také dostane za úkol najít způsob, jak prolomit "uzavřený obvod zpětných vazeb" mezi státy a bankami.

Skupina G20 zároveň očekává, že eurozóna bude úzce spolupracovat s novou řeckou vládou. Smyslem je zajistit, aby Řecko zůstalo na cestě reforem, k nimž se zavázalo, a nevystoupilo z eurozóny. Nová řecká vláda se formuje z výsledku parlamentních voleb, které se konaly v neděli.

Dluhová krize v eurozóně je hlavním tématem, jemuž se vrcholná schůzka G20 věnuje. Pozornost se teď přesunula ke Španělsku, jemuž eurozóna umožní čerpat až 100 miliard eur (asi 2,5 bilionu Kč) na rekapitalizaci tamních bank. Trh má ale obavy, že Španělsko by se po Řecku, Irsku a Portugalsku mohlo stát další zemí eurozóny, která se neobejde bez zahraniční finanční pomoci.

Návrh komuniké v obecné rovině říká, že hlavní prioritou pro země G20 je "silný, udržitelný a vyrovnaný růst", který ve světě povede ke snížení míry nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK