Euro po čtyřech seancích růstu oslabilo k dolaru i jenu

18.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. června (ČTK) - Evropská měna po čtyřech seancích růstu oslabila. Ani vítězství stran podporující zahraniční finanční program v řeckých parlamentních volbách nezmírnilo mezi investory strach z dluhových problémů Španělska, jehož náklady na úvěry stouply na dlouhodobě neudržitelnou úroveň.

Kolem 17:30 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,2566 USD a k jenu kleslo o 0,3 procenta na 99,17 JPY. Dolar vůči jenu zpevnil o 0,3 procenta na 78,92 JPY.

V nedělních řeckých volbách získaly většinu pro sestavení vlády strany podporující zahraniční finanční program, který chrání zemi před bankrotem. To prozatím odvrací hrozbu chaotického odchodu země z eurozóny. Stále však přetrvávají obavy, protože vítězné strany nyní musí sestavit vládu, což nemusí být tak snadné.

Investoři se později zaměřili na aktuálně nejohroženější země Španělsko a Itálii, které vedle potíží s dluhy podkopává ekonomický pokles. Španělsko má navíc velké potíže se svými bankami a s dluhy autonomních oblastí.

Výnos desetiletých španělských obligací, který je měřítkem udržitelnosti dluhové obsluhy, vzrostl proti pátku o 0,22 procentního bodu na 7,14 procenta, maximum od roku 1999, kdy země zavedla euro. Když se nad hranicí sedmi procent usadily výnosy státních dluhopisů Řecka, Irska a Portugalska, byly tyto země nuceny požádat o finanční pomoc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK