Akcie v USA uzavřely smíšeně, rostly technologické firmy

19.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. června (ČTK) - Akcie ve Spojených státech zahájily týden smíšeně. Náladu na trhu stále negativně ovlivňují obavy ze stupňování krize v eurozóně, dařilo se však technologickým firmám v čele s Applem.

V závěru obchodování index Dow Jones klesl o 25,28 bodu, tedy 0,2 procenta, na 12.741,89 bodu. Širší index Standard & Poor's 50 stoupl o 1,94 bodu, neboli 0,14 procenta, na 1344,78 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 22,53 bodu, čili 0,78 procenta, na 2895,33 bodu.

Pozitivní komentáře analytiků pomohly nahoru firmám eBay, která zpevnila o 4,5 procenta, a Groupon, jehož akcie vzrostly o 10,8 procenta. Akcie Applu zpevnily o dvě procenta a na růstu indexu Nasdaq se podílely téměř polovinou. Naopak energetické firmy klesly a index energetického trhu S&P oslabil o 0,8 procenta.

V nedělních řeckých volbách získaly většinu pro sestavení vlády strany podporující zahraniční finanční program, který chrání zemi před bankrotem. To prozatím odvrací hrozbu chaotického odchodu země z eurozóny. Stále však přetrvávají obavy, protože vítězné strany nyní musí sestavit vládu, což nemusí být tak snadné. Výnosy dluhopisů Španělska a Itálie pak pokračovaly v růstu, což posílilo názor, že Evropa stále nemá krizi pod kontrolou.

Investoři se také nechtějí pouštět do nových pozic před dvoudenním zasedáním měnového výboru centrální banky USA (Fed), které skončí ve středu. Investoři čekají, zda Fed oznámí nová stimulační opatření. Koncem minulého týdne akcie rostly díky zprávám, že centrální banky velkých ekonomik podniknou kroky ke stabilizaci trhů, pokud to bude po řeckých volbách nutné.

Evropská měna oslabila, protože obavy o Španělsko zastínily i pozitivní výsledky řeckých voleb. Výnos desetiletých španělských dluhopisů, který je měřítkem udržitelnosti dluhové obsluhy, v pondělí pokračoval v růstu na nová maxima nad sedmi procenty. Když se nad hranicí sedmi procent usadily výnosy státních dluhopisů Řecka, Irska a Portugalska, byly tyto země nuceny požádat o finanční pomoc.

Euro vůči dolaru oslabilo o půl procenta na 1,2576 USD, k jenu však zůstal kurz eura téměř beze změny na 99,48 JPY. Dolar vůči jenu posílil o půl procenta na 79,09 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK