Japonské akcie kvůli Španělsku klesly, euro mírně posílilo

19.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. června (ČTK) - Japonské akcie se dnes stáhly z měsíčního maxima. Pondělní nadšení způsobené vítězstvím stran podporujících program zahraniční finanční pomoci v řeckých parlamentních volbách vystřídaly obavy o španělský bankovní sektor a finanční zdraví země. Index Nikkei klesl o 0,8 procenta na 8655,87 bodu.

Dařilo se akciím technologické firmy Sharp, které rostly v reakci na zprávu, že firma Hon Hai Precision Industry, hlavní dodavatel firmy Apple, jedná s vedením Sharpu o zvýšení svého podílu v japonské firmě. Naopak ztrácely ocelárny, protože americká AK Steel Holdings odhadla, že její zisk za druhé čtvrtletí bude horší, než čekají analytici. Kvůli nestabilitě na trhu a poklesu cen ocele také firma oznámila, že nevydá výhled na celý rok.

Kvůli obavám z prohloubení dluhové krize v eurozóně a zpomalení růstu v USA a Číně index Nikkei od počátku tohoto čtvrtletí klesl již o 13,7 procenta. Za leden až březen naopak vzrostl o více než 19 procent a zaznamenal nejlepší výkon za první čtvrtletí za 24 let.

Výnos desetiletých španělských dluhopisů, který je měřítkem udržitelnosti dluhové obsluhy, v pondělí pokračoval v růstu na nová maxima nad sedmi procenty. Když se nad hranicí sedmi procent usadily výnosy státních dluhopisů Řecka, Irska a Portugalska, byly tyto země nuceny požádat o finanční pomoc. Objem špatných úvěrů španělských bank pak stoupl na nejvyšší úroveň od dubna 1994.

Euro v Asii smazalo část předchozích ztrát způsobených růstem výnosů španělských dluhopisů na nové rekordy. Zisky však jsou nízké, protože trhy očekávají, jak dopadne dnešní snaha Madridu získat na trhu další peníze. Španělsko je čtvrtou největší ekonomikou v eurozóně. Skupina největších ekonomik světa G20 bude na svém summitu tlačit na Evropu, aby podnikla všechny nutné politické kroky k vyřešení krize.

Euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,2611 USD. V reakci na výsledky řeckých voleb euro v pondělí vzrostlo až na 1,2748 USD, nejvýše za měsíc, později však své zisky smazalo. Vůči jenu euro mírně stouplo na 99,65 JPY. Dolar k jenu oslabil o 0,2 procenta na 79,01 JPY kvůli nákupům japonských vývozců. Dolarový index, který měří výkon dolaru vůči koši šesti předních měn, pak klesl o 0,2 procenta na 81,747 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK