Důvěra investorů v německou ekonomiku klesla nejvíce od 1998

19.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mannheim 19. června (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v Německou ekonomiku tento měsíc klesla nejvíce od října 1998. Index německého výzkumného ústavu ZEW se snížil na minus 16,9 bodu z 10,8 bodu v květnu a zaostal výrazně za odhady analytiků. Důvodem je zhoršení stavu španělského bankovního sektoru a nejistota před řeckými parlamentními volbami.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru pokles indexu jen na čtyři body. Údaje ZEW se zakládají na průzkumu u 274 analytiků a investorů z období od 29. května do 18. června.

"Očekávání odborníků z finančních trhů jsou silným varováním před příliš optimistickým hodnocením ekonomických perspektiv Německa do konce letošního roku," uvedl prezident ZEW Wolfgang Franz. "Rizika výrazného poklesu ekonomické aktivity v zemích s úzkými obchodními vazbami na Německo jsou velmi jasná. Navíc situace v eurozóně je i nadále nejistá," dodal. Výsledky řeckých voleb jsou podle něj pouze krátkodobým oddychovým časem, napsala agentura Reuters.

"Je to silný pokles. Naznačuje to, že na Německo má dopad zhoršování dluhové krize a rostoucí napětí ve Španělsku," komentoval výsledky analytik Citigroup Jürgen Michels. Podle něj by výsledky mohly přimět Evropskou centrální banku, aby snížila úrokové sazby. Michels se ale domnívá, že německá ekonomika by neměla spadnout do recese, protože domácí poptávka je silná. Ekonomický růst však bude slabý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK