Země G20 chtějí posílit hospodářský růst a tvorbu pracovních míst

19.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Cabos (Mexiko) 19. června (ČTK) - Představitelé velkých světových ekonomik ze skupiny G20 chtějí posílit hospodářský růst a podpořit vznik pracovních míst, aby pomohli stabilizovat světovou ekonomiku. Podle agentury AP to uvádí návrh závěrečného prohlášení ze summitu G20, který dnes končí v mexickém Los Cabos.

"Jsme jednotní v odhodlání podpořit růst a vznik pracovních míst," uvádí se v návrhu prohlášení. "Silný, udržitelný a vyvážený růst je nadále hlavní prioritou G20, protože vede ke vzniku pracovních míst a zvyšuje blahobyt lidí na celém světě."

Z návrhu závěrečného prohlášení také vyplývá, že na summitu převážili zastánci vládních investic pro podporu růstu nad německou kancléřkou Angelou Merkelovou a jejími spojenci, kteří prosazovali snížení státních dluhů a úsporné hospodaření.

Dokument rovněž obsahuje závazek členů G20, kteří jsou zároveň členy eurozóny, že "přijmou všechna nutná politická opatření pro zajištění stability a soudržnosti eurozóny".

Kvůli pomoci evropským, ale i jiným zemím postiženým krizí, se členové G20 dohodli také na zvýšení úvěrových zdrojů Mezinárodního měnového fondu. Ty dosáhnou 456 miliard dolarů (9,2 bilionu korun), tedy zhruba dvojnásobku dosavadního stavu.

Dluhová krize v eurozóně, která vyvolává obavy na světových finančních trzích, patřila mezi výrazná témata na summitu G20. Předseda evropské komise José Barroso však v pondělí podrážděně reagoval na kritiku mimoevropských členů G20 ohledně postupu EU vůči krizi. Nenecháme se poučovat, prohlásil.

Návrh závěrečného prohlášení ze summitu také kladně hodnotí Saúdskou Arábii a Čínu. Rijád si vysloužil pochvalu za své rozhodnutí zvýšit produkci ropy, aby se cena suroviny v krizi příliš nezvyšovala. Peking pak účastníci summitu chválí za slib, že Čína uvolní kurz své měny. Umělé podhodnocení yüanu dávalo čínským obchodníkům výhodu na světových trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK