Velké investice v Liberci jsou ohroženy, město nezískalo úvěr

20.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 20. června (ČTK) - Velké investiční akce ve stotisícovém Liberci jsou vážně ohroženy, městu se nepodařilo získat revolvingový úvěr. Radnice ho potřebuje na předfinancování a spolufinancování projektů, které získaly podporu z evropských fondů. Do veřejné soutěže na poskytnutí úvěru se nikdo nepřihlásil, nabídku nepředložila žádná z oslovených bank. Jako důvod většinou uváděly špatný mediální obraz města, ale také problémy, které má Česká republika s čerpáním evropských dotací. Novinářům to dnes řekl ekonomický náměstek primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům).

"Chtěli jsme revolvingový úvěr 200 milionů korun, který by se po třech letech snížil na polovinu, žádnou nabídku jsme však nedostali," řekl Šolc. Liberec je známý svým vysokým zadlužením, staré dluhy refinancoval vydáním komunálních dluhopisů za dvě miliardy korun, což ročně z jeho rozpočtu odčerpává kolem 170 milionů korun. Přesto si město stále drží rating Aa2 se stabilním výhledem. Liberec má ale pověst zkorumpovaného města, navíc mu vážně hrozí, že nemusí dostat slíbené dotace na revitalizaci městských lázní a dostavbu bazénu, dohromady za půl miliardy korun. ROP Severovýchod obě zakázky prověřuje, přestože antimonopolní úřad loni žádná pochybení nenašel. "Banky do toho rizika nechtějí jít," řekl Šolc.

Banky podle Šolce navíc nemají moc chuť půjčovat na spolufinancování evropských projektů. Česko má totiž s čerpáním dotací z EU velké potíže. Země na doporučení Evropské komise pozastavila až do poloviny roku odesílání žádostí do Bruselu o zpětné proplacení dotací. Evropská komise Česku vytkla hlavně problémy s kontrolou a auditem. Problémy jsou i v regionech - ROP Severozápad, který rozděluje dotace v Karlovarském a Ústeckém kraji, ministerstvo pro místní rozvoj pozastavilo. Ministerstvo financí zase kvůli zatčení bývalého hejtmana Davida Ratha (ČSSD) a dalších lidí pozastavilo certifikaci výdajů ROP Střední Čechy a rozdělováním dotací z ROP Jihozápad se zabývá soud.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK