Dolar před rozhodnutím Fedu klesá vůči euru

20.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. června (ČTK) - Dolar dnes druhou seanci za sebou oslabuje vůči euru kvůli spekulacím, že centrální banka USA (Fed) přijme další opatření na podporu růstu největší světové ekonomiky. Euru pomohly rovněž zprávy z Řecka o sestavování nové vlády a naděje, že politici eurozóny podniknou rychlé kroky ke snížení nákladů na úvěry Španělska a Itálie.

Kolem 17:20 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,2708 USD a k jenu vzrostlo o 0,7 procenta na 100,88 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,5 procenta na 79,38 JPY.

Měnový výbor Fedu dnes končí dvoudenní zasedání. Analytici čekají, že by se Fed mohl zaměřit na akce ke snížení dlouhodobých úrokových sazeb státních dluhopisů. Mnoho investorů však pochybuje, že by Fed spustil další kolo kvantitativního uvolňování měnové politiky a nakupoval by další dluhopisy. Mohl by však prodloužit současnou "operaci twist", kdy prodává krátkodobé dluhopisy a nakupuje dlouhodobé, což má snížit úrokové sazby u dlouhodobého dluhu.

"Pozornost je nyní zaměřena na centrální banku USA a možnost, že by mohla dále stimulovat ekonomiku, což způsobilo, že obavy o Evropu šly stranou," uvedl analytik Western Union Business Solutions Joe Manimbo.

Řecký prezident dnes pověřil šéfa konzervativní Nové demokracie (ND) Antonise Samarase sestavením nové vlády, jejíž vznik mu umožňuje sjednaná podpora dvou levicových stran.

Itálie v úterý na summitu G20 předložila návrh, aby záchranné fondy eurozóny nakupovaly dluhopisy problémových zemí. Návrh by měl být projednáván na pátečním zasedání ministrů financí eurozóny, není však jisté, jak se k tomu postaví Německo. Pokud by byl návrh přijat, mohlo by euro posílit, ale trvalejší zisky evropské měny nejsou podle obchodníků pravděpodobné, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK