Fed prudce zhoršil výhled ekonomiky, nezaměstnanost moc neklesne

20.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americká centrální banka (Fed) prudce zhoršila výhled růstu tamní ekonomiky na letošní rok a už nepočítá s výraznějším poklesem míry nezaměstnanosti. Hrubý domácí produkt se podle aktualizované prognózy nezvýší o více než 2,4 procenta, zatímco dosud Fed počítal s růstem 2,9 procenta.

 

Předchozí prognóza vývoje největší ekonomiky světa je z dubna. Stačily tedy jen dva měsíce, aby Fed prognózu výrazně změnil. V prvním letošním čtvrtletí hrubý domácí produkt rostl tempem 1,9 procenta, za celý rok tedy výsledek nebude o mnoho lepší.

Co se míry nezaměstnanosti týče, Fed nyní očekává, že nezaměstnanost se z nynějších 8,2 procenta do konce roku nesníží pod osm procent. V dubnu se Fed domníval, že by míra nezaměstnanosti mohla do konce roku klesnout na 7,8 procenta.

Nižší by naopak měla být inflace. Fed očekává, že inflace nebude vyšší než 1,7 procenta, zatímco dlouhodobý cíl je na dvou procentech. Nízká míra inflace bude převážně výsledkem poklesu cen ropy a s tím spojeným poklesem cen pohonných hmot u čerpacích stanic.

Většina ekonomických zpráv od poslední schůzky měnového výboru Fedu naznačila, že ekonomika výrazně zpomaluje. V dubnu a květnu měsíčně vznikalo v průměru jen 73.000 pracovních míst, zatímco v prvním čtvrtletí průměrný měsíční nárůst činil asi 226.000 míst. Navíc počet lidí, kteří se hlásí o podporu v nezaměstnanosti, za poslední měsíc a půl vzrostl asi o pět procent.

Vzhledem k tomu, že ekonomika vykazuje pouze slabý růst a firmy nepřijímají mnoho nových zaměstnanců, řada lidí šetří a omezuje výdaje. Klesají tak maloobchodní tržby a i když částečně je to odraz nižších cen u čerpacích stanic, i bez tohoto vlivu by tržby maloobchodních prodejců byly nižší.

Příliš velkou důvěru v ekonomiku ale nemají ani firmy, což je vidět z poklesu zakázek. Klesá proto i průmyslová výroba, což se zpětně promítá do poklesu zaměstnanosti.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK